2008. május 14., szerda

Semmise, avagy zöldspárga újkrumplival és cukkinivel


Lila Füge vetette föl a kérdést, hogy mit eszik a gasztroblogger, ha igazából semmit sem eszik. Egyébként eszembe nem jutott volna posztolni a mai 20 perc (a zöldségek fölvágásával együtt) alatt elkészülő ebédemet, de úgy gondolom, hogy talán adhatok tippet azokra a napokra, amikor üres az ember hűtője és rohannia kell. Úgyis kicsit elszaporodtak mostanában a Moha és Sáfrányon a flancos, bonyolult ételek, itt az ideje valami egyszerűnek.
Gourmandula művésznő! Örülnék, ha megörökítenéd azt az ominózus salátát! ;)

Hozzávalók 3-4 személyre:

8 közepes szem újkrumpli cikkekre vágva
1 csomag zöldspárga 1-1,5 cm-es darabokra vágva
1,5 cukkini kb. 1x1x1 cm-es kockákra vágva
1,5 mogyoróhagyma csíkokra vágva
1 paradicsom meghámozva és fölkockázva
friss kakukkfű
friss rozmaring
olíva olaj
frissen őrölt bors

szarvasgombás pecorino forgácsok a tetejére (természetesen lehet más sajttal is)

Olíva olajon nagy lángon elkezdem sütni a krumplikat a fűszerekkel együtt, mikor látom, hogy kezd puhulni, mellé dobom a spárgát, a paradicsomot, a hagymát és a cukkinit, addig pirítom őket, amíg meg nem puhulnak a zöldségek. A végén sajtforgácsokkal tálalom.




2008. május 12., hétfő

Rózsavizes mini pavlova

Ez a süti Nigella két receptjének az ötvözete, ő eredetileg karácsonyra ajánlja a rózsavizes változatot, és a kicsiket pedig gyerekeknek. Én mostanában nagyon rákaptam erre az intenzív illatú csodás vízre, úgyhogy nem hagyhattam ki ebből a sütiből, és bizton állíthatom, akkor is nagyon ízlett volna, ha 1-2 évvel fiatalabb vagyok.

Hozzávalók:

4 tojásfehérje
18 dkg finom szemű kristálycukor
1 csipet só
1 tk. ecet (Nigella fehéret ajánl, nálam csak balzsam volt és nem volt gond)
1tk. vanília kivonat
2 tk. rózsavíz (nem kell spórolni vele, a sütőben kevésbé lesz intenzív az íze)
3 dl tejszín
1 csomag habfixáló
1-2 marék ribizli
1-2 marék málna
1-2 marék áfonya

A sütőt előmelegítem 180 fokra. A tojásfehérjéket a sóval félkemény habbá verem, majd evőkanalanként adagolom hozzá a cukrot, ha ez megvan, a kemény hab tetejére öntöm a vanília kivonatot, az ecetet, a rózsavizet és óvatosan összeforgatom. A sütőpapírral bélelt tepsire kicsi köröket halmozok (figyelve arra, hogy meg fognak nőni), majd lecsavarom a hőmérsékletet 150 fokra és berakom a tortákat. 30 perc sütés után kikapcsolom a sütőt és résnyire nyitom az ajtaját (én egy fakanállal szoktam kitámasztani) és hagyom ott még 30 percet hűlni. Eközben a tejszínhabot robotgéppel kicsit fölverem, majd beleöntöm a habfixálót és azzal együtt verem kemény habbá. Ha eleget hűltek a sütik, kiveszem őket, a közepüket kicsit benyomkodom (mivel ide kerül a krém), megtöltöm tejszínhabbal, a tetejüket pedig megszórom a gyümölcsökkel. Nigella porcukrot is szitál rájuk, nekünk nem hiányzott.

2008. május 7., szerda

VKF! XV.- Kifordított rák


A mostani forduló házigazdája Beatbull,aki arra kért minket, hogy kreatív kaméleonokat készítsünk, ami annyit takar, hogy próbáljunk meg valami hagyományosat kicsit másképp. Azt hiszem nem is kell mondanom, ez a téma nagyon tetszett nekem és rengeteg ötletem volt, de sajnos rajzolni valóból egy kicsit több, úgyhogy csak erre az előételre futotta most az energiámból.
Azért neveztem el kifordított ráknak, mert általában az szokott lenni a főszereplő, a lényeg, ami középen van. Nálam viszont rákba van panírozva a cukkini, és nagyon lehet érezni rajta ezt a kifordítottságot, teljesen más fényben tündököl a garnéla, mint ahogy általában találkozik vele az ember.
Eredetileg medvehagymás mártogatót szerettem volna mellé adni (hiszen én sem maradhatok ki a sorból, ha már nálunk is ilyen népszerű volt idén), de csalódottan kellett megállapítanom, hogy mára sajnos megromlott, így került képbe a menta, ami megjegyzem, így megkóstolva talán jobb is, és természetesen az elmaradhatatlan édes chili szósz.
Ideális előételnek, de én leginkább bulira tudom elképzelni egy finomságoktól roskadozó asztal közepén.

Hozzávalók:

-a kifordított rákhoz:
1 cukkini 1x1x6 cm-es hasábokra vágva
liszt
15 dkg megpucolt garnéla késsel egészen apróra vágva
1 db tojásfehérje
2 ek. keményítő
7 dkg liszt
egy kis bögre jéghideg víz (annyi kell, hogy közepes sűrűségű tempuratésztát kapjunk)
cayenne bors

panko
növényi olaj a bő olajban való sütéshez (pl. napraforgó vagy mogyoró)

-a mártogatóshoz:
1-2 marék friss menta
1 doboz joghurt
0,5 dl olíva olaj

cayene bors

édes chiliszósz (bár akkor sem történik tragédia, ha boltit használ az ember)

Előkészítem a négy fázist: a lisztet összekeverem egy kis sóval és már kész is van, a rákhúsra ráöntöm a tojásfehérjét, a keményítőt, sózom és összekeverem, a tempurához a liszet sózom, borsozom és a vízzel elkeverem úgy, hogy még egy kicsit csomós maradjon, utolsó lépésként egy tálba öntöm a pankot és kezdődhet a panírozás. A cukkíniket először liszteben, aztán a rákos keverékben, majd a tempurában, majd végül a pankoban forgatom meg, ezután 1-2 perc alatt közepes lángon bő olajban ropogósra sütöm, majd konyhai papírtörlőre szedem.
A mártogatós hozzávalóit csak egyszerűen összeturmixolom és már lehet is a tálkába önteni.

Beatbull, köszönjük a fordulót, nagyon izgalmas téma volt!