2008. július 27., vasárnap

Vargányás és krumplis pirog


A Helyettes szombat reggel közölte, hogy a Nagymama vett vargányát a piacon, rögtön a kezembe kaptam Antonio Carluccio Gombás könyvét, és elkezdtem nézegetni a recepteket, azonnal meg is akadt a szemem a pirogon, és bár minden tiszteletem a mesteré, ha olasz ételt szeretnék csinálni, ő az egyik első, akinél körülnéznék, de a pirog esetében inkább egy oroszban bízom. Körülnéztem a neten, de semmi biztosat nem találtam, úgyhogy ment a telefon egy orosz barátomnak, aki segített, de mivel nem rutinos háziasszony (nem is lehet az, mivel fiú), nem tudtam meg mindent, amire kíváncsi voltam, úgyhogy fogtam magam és rohantam a könyvesboltba orosz szakácskönyvért, ahol ugyan volt valami, de még mindig nem az, amire vágytam, úgyhogy végső elkeseredésemben telefonáltam az Arany Kaviárba, ahol eddig nem tapasztalt segítőkészséggel találkoztam, mondtam, hogy milyen ügyben keresem őket, erre rögtön hívták a szakácsot, aki részletesen elmesélt mindent, hatalmas respekt nekik! A recepten egy kicsit változtattam, de a Helyettes szerint így is igazi pirog a végeredmény (nagyon kíváncsi voltam a kritikájára, mert én fiatal csitriként nem igazán találkozhattam autentikus darabbal, najó, ha elmentem volna Oroszországba, akkor igen, de még nem tettem). Nekem annyira bejött, hogy legközelebb biztos dupla adagot csinálok belőle.


Hozzávalók:


-a tésztához:
fél kg finomliszt
1 tojás+ 1 a kenéshez
3 dl tej
1 tasak instant élesztő
cukor (csak egy kevés, hogy tudjon dolgozni az élesztő)


-a krumplis töltelékhez:
3 kis krumpli meghámozva, kockára vágva és sós vízben megfőzve
1 kis fej vöröshagyma apróra vágva
4 dkg vaj
1-2 evőkanál tejszín
1 egész tojás
olíva olaj

bors
frissen reszelt szerecsendió

-a vargányás töltelékhez:
20 dkg vargánya
1 kis fej vöröshagyma apróra vágva
egy kis gerezd fokhagyma préselve
1 egész tojás
olíva olaj

frissen őrölt bors

A tésztához először a száraz anyagokat összekeverem, majd beleöntöm a folyékonyakat is és jó pár percig dagasztom, ha ezzel megvagyok, 50 fokos sütőben kelesztem minimum másfél órán keresztül. Eközben megcsinálom a töltelékeket. A hagymát olíva olajon megfonnyasztom, a krumplit összetöröm és egy tányérban a többi hozzávalóval együtt homogén masszává keverem, a töltésig félrerakom. A gombáshoz olíva olajon megfonnyasztom a hagymát, rádobom a vargányát, sózom, borsozom, majd amikor majdnem kész, belenyomom a fokhagymát, pirítom egy percig, majd ráütöm a tojást, amivel éppen csak átmelegítem, az a lényeg, hogy ne legyen folyós. Ha ezek mind megvannak, kezdődhet a formába öntés. A tésztát 3-4 mm vastagra nyújtom, majd egy nagy szájú pohárral köröket szaggatok belőle, aztán a közepére halmozok egy adag krumplis vagy gombás tölteléket, körben megkenem tojással, összehajtom, villával lenyomkodom a szélét, a tetejét szintén megkenem tojással, kelesztem még egy fél órát-órát, aztán 200 fokos sütőben aranybarnára sütöm. A Helyettes szerint, aki régebben az Szovjet Kultúra Házában evett mindig ilyet, szamovárban főtt tea illik hozzá, majd ha nagy leszek és lesz saját lakásom, biztos beszerzek egyet.

2008. július 21., hétfő

Üveggolyók, azaz Ablak-Zsiráf

Gourmandula passzolta át nekem az éppen aktuális hógolyót, és én bátor voltam, elhajolás helyett elkaptam.

a- abszint, alvás
á- álmok (amiket éjszaka lát az ember), ásványvíz
b- a barátnőim, botsáskák (úgy hiányoznak, megint kell szereznem egy adagot)
c- cipők
cs- csókolózás, csoki
d- dboxy, design, Dávid (a leendő fiam), dugás
dz- bodzaszörp
dzs- de hülye betű ez, inkább szkippelem
e- epertea, együttalvás
é- építészet
f- falcon, felhő (a teknősöm, tudom, ciki, hogy így hívják, de kicsi voltam, amikor nevet adtam neki)
g- Gábor
gy- gyűrűk (az órám és a nyuszis)
h- husi (nem az, amit megeszünk), hány éves a kapitány (a nálunk használatos univerzális kérdés)
i- indiai (kaja)
í- Írók boltja
j- játék
k- konyha, könyvek, kecskekankó
l- lecsó
ly-hely
m- maca, mama, moha és sáfrány, mini (a leendő gépjárművem), miffy
n- nagy zabálás (a film is meg szó szerint is)
ny- nyuszifül (bizonyos dolgokat csak abban vagyok hajlandó megrajzolni)
o- olvasás, ostábla
ó- órákig tartó semmittevés
ö-öngyújtó
ő- hát ezt nem nagyon igényel magyarázatot, türelmesen várunk rá
p- Panni (a leendő lányom)
q- tudnék írni hülyeségket, de inkább nem teszem, én ezzel a betűvel nem szoktam kapcsolatba kerülni
r- Rovinj
s- skc (azért szerepel másodszor, mert az albumára ő is kétszer tett fel :D), só, sáfrány, spenót
sz- székek (nyilván azok, amiket én csináltam), szájkanapé, Székletdobók (a zenekarunk)
t- táskák, Thomas Mann, tapas
ty- tyúktojózás (amit feltétlenül tudnia kell egy nőnek)
u- udvarlók
ú- újat csinálni
ü- üvegezés (hehe, milyen jó volt általános iskolába járni, bár a husi szerint egy felnőtt építésznek mást kéne, hogy jelentsen ez a szó)
ű- űrhajós kaja
v- víz
w- wamp
x- x-akták (nem ez a kedvencem, de mégsem írhattam azt, hogy xilofon)
y- yo, youtube
z- zöldségek
zs- zseblámpa

Dolce Vita, ha a fárasztó összefoglaló után lenne kedved, szívesen venném!

2008. július 20., vasárnap

VKF! XVII- Grillezett zöldséges saláta.

Nagyon örültem a mostani témának, mivel 1-2 hónapja szinte csak salátán élek. Hatalmas terveim voltak, arra gondoltam, hogy majd jó háziasszonyként 3 fogásos saláta vacsorát fogok főzni, lesz előétel, főétel és desszert, ám mostanában költözött az iroda a Paulay Ede utcai Falafel közelébe, úgyhogy ott szoktam a megfelelő mennyiséget belapátolni, tehát elmaradt a menőzés, helyette ez az egyszerű, de nagyon finom saláta a pályaművem.
Először Rovinjban csináltam ilyet, és annyira beleszerettem, hogy rögtön felkerült az állandó étlapra. Ha a salátát főételként eszem, én szeretem, ha hideg és meleg is van benne, ettől lesz komplett egész a fogás, illetve fontosnak tartom, hogy megfelelő mennyiségben legyen benne minden tápanyag és ez pont ilyen, sok zöldség de a fehérje és szénhidrát sem hiányzik belőle.
Érdemes előtte levest enni, mi ezt választottuk és tökéletesnek bizonyult, bátran ajánlom valami könnyű desszerttel kiegészítve akár lányfelszedős vacsiként is.

Más saláták nálam:

Grillezett avokádós saláta padlizsánkrémmel töltött paradicsomos tortillával

Spenótos csicseriborsós sültcékla saláta
Sült ricottás saláta
Újragondolt nizzai saláta

Hozzávalók:

-a salátához:
1-2 marék vegyes saláta
1 marék rukkola
1-2 szem héjában főtt krumpli meghámozva, hasábokra vágva, sózva és kevés olíva olajon megpirítva
1 marék csiperke hajszál vékonyra vágva és olíva olajon sóval és frissen őrölt borssal hirtelen megsütve
8 szál zöldspárga 3-4 centis csíkokra vágva és olíva olajon sóval és borssal megsütve (hehe, most lebuktam, hogy milyen régen csináltam ezt, szezonon kívül én cukkinivel helyettesítem)
1 szál sárgarépa 1x1x3 centis csíkokra vágva
3 dkg füstölt lágysajt
1/4 marék kapribogyó
fél marék fekete olajbogyó
fél marék parmezánforgács
egy kevés pirított fenyőmag a tetejére

-az öntethez:
1 csapott teáskanál mustár
1 kis gerezd fokhagyma préselve
2 dl natúr joghurt (érdemes folyósat választani)

frissen őrölt bors

Alulra kerül a saláta, rá a rukkola, aztán jöhet a sárgarépa, majd a füstölt sajt. Ezután kell rálocsolni az öntet nagy részét, így nem áztatja el a sült zöldségeket. Erre rakom a krumplit, majd a spárgát és a tetejükre a gombát, aztán rászórom a parmezánt és egy egész kicsi öntetet, majd mehet az olaj-, és kapribogyó, a tetejére pedig a fenyőmag, és lehet is enni. Sokan úgy szeretik a salátát, ha legalább egy napos, mert szerintük akkor jó, ha összeérnek az ízek, én ezzel nem értek egyet, szerintem ez a fajta étel akkor jó, ha friss, ezt a verziót pedig a forró zöldségek miatt muszáj rögtön enni.